Coevorden bevrijd

nov 14, 2021

Hoe Coevorden in april 1945 werd bevrijd


Coevorden kon als eerste noordelijke plaats 70 jaar geleden de geallieerden op de schouders nemen. Uiteindelijk duurde de bevrijding twee dagen en dat ging niet zonder slag of stoot.

Op 5 april 1945 hadden de Coevordenaren nog hoop op een snelle bevrijding aangezien toen de geallieerde door Emlichheim rolden richting de oude vestingstad. De Bentheimerbrug, de verbinding tussen Coevorden-Oost, in de volksmond ‘over de brug’ genoemd, en het centrum, werd echter door de Duitsers opgeblazen. Het was de tweede keer in de oorlog dat dit gebeurde, de eerste keer was in mei 1940. De brokstukken vlogen de hele stad door en veroorzaakten behoorlijk wat schade.

Bevrijding van Coevorden. Archief Historische Vereniging Coevorden

Een aantal Duitse soldaten werd daardoor afgesneden van de hoofdmacht in de stad. Bij de marechausseekazerne zaten een paar fanatiekelingen in hun schuttersputje verborgen. Er reden enkele Canadese brencarriers voorbij. Eén van de Duitsers richtte zijn Panzerfaust en vuurde. Een carrier werd geraakt en twee Canadese soldaten, Brampton en Cliff werden dodelijk getroffen.

Bevrijding van Coevorden. Archief Historische Vereniging Coevorden

De Canadezen waren voor de verwoeste Bentheimerbrug gestopt met hun opmars. Eigenlijk was het slechts een verkenningseenheid, die bij een directe strijd met de Duitsers wel eens te zwak had kunnen zijn. Maar de Canadese bevelvoerend officier, majoor Calqhoun, wilde ook zijn mannen even wat rust geven.

In de vroege ochtend van 6 april legden de Canadezen in een snel tempo een Baileybrug en al snel ratelden de tanks door de straten van de binnenstad. Voertuigen werden geparkeerd aan de Spoorsingel en op de Markt waar volop feest werd gevierd.

Vrijdagavond 6 april bracht Radio Oranje het bericht: ‘Na de bevrijding van Almelo zijn gepantserde colonnes, gedeeltelijk over Duits grondgebied, doorgestoten naar het noorden en bevrijdden Coevorden in het zuiden van Drenthe.’ Hiermee was de bevrijding van Coevorden ‘officieel’.

Vanuit Coevorden trok het Canadese leger in westelijke richting terwijl Poolse militairen noordwaarts gingen. Op 10 april 1945 arriveerden zij bij Dalen, waar ze zich splitsten. Eén helft ging via Zweeloo en Noord Sleen, de andere helft via Holsloot en Erm.

Onder leiding van generaal Stanislaw Maczek rukte de Poolse divisie langs de Nederlands-Duitse grens op door Drenthe en Groningen, waarbij onder meer Emmen, Veendam en Stadskanaal werden bevrijd.

Bevrijding van Coevorden. Archief Historische Vereniging Coevorden