Als werkgroep “Dalerpeel in Oorlogsjaren” zijn we al een tijdje bezig om een oorlog herdenking monument in Dalerpeel te realiseren. Dat het best wel een hele klus is, daar waren we ons zeker van bewust. We hadden en hebben daarnaast te maken met verschillende mensen en partijen.

Denk hierbij aan vergunningen, afspraken over onderhoud, het werven van ondersteunende bedrijven en uitaard de juiste beeldhouwer vinden.

Met Steenhouwerij Pladdet in Koekange hebben we een partner gevonden die met ons mee dacht en denkt. Na enkele bezoekjes aan de werkplaats zijn we verheugd te melden dat de eerste letters inmiddels geslagen zijn.

Ouderwets handwerk zorgt er voor dat het monument die uitstraling krijgt welke het verdiend. Eigenaar Willy Pladdet is dan ook al jaren ervaren in dit vakgebied.

Hij heeft zich naast het ambachtelijk steenhouwen ook gespecialiseerd in het schriftbeeldhouwen: het hakken van letters in natuursteen.

“Een met klopper en beitel gehakte letter ‘leeft’ door de speling van licht en schaduw. Het is onvoorstelbaar mooi om een letter op papier te tekenen, deze later uit te hakken en de schaduwwerking te zien; de schoonheid die dan ontstaat,” aldus Pladdet.

Locatie…

Het monument zal een plaats krijgen aan de Oranjestraat in Dalerpeel, daar waar zich nu al de vlaggenmast bevindt.

Gesprekken met bijvoorbeeld een straatbedrijf zijn inmiddels gevoerd, medewerking vanuit de Gemeente Coevorden over het leveren van stenen, de mensen die de betonnen sokkel gaan maken staan te popelen en met de aankleding zijn we ook al flink gevorderd.

Denken en herdenken…

Een plaats om te herdenken. Niet alleen een herdenking aan de Tweede Wereldoorlog, maar aan alle oorlogen, wanneer en waar ook ter wereld. Zoals al eerder gemeld, veel dorpen en steden hebben een eigen herdenking monument. Ook Dalerpeel zal binnenkort in dat rijtje thuishoren.

Kinderen van nu…

Blij zijn we overigens ook met de toezegging van de Willem Alexanderschool om mee te denken over de officiele onthulling. De kinderen van nu zullen zeker een rol gaan spelen in het herdenken van toen.

Overigens ondersteunen Plaatselijk Belang Dalerpeel en de Hervormde Kerk in Dalerpeel dit initiatief, waarvoor onze dank.

We hopen u over een tijdje opnieuw te kunnen berichten. Over het monument, de laatste ontwikkelingen en over een datum van plaatsen.

Namens de werkgroep “Dalerpeel in Oorlogsjaren”, met vriendelijke groet.

Johan Kroesen, Hans Wering en Klaas Veldhuis.

(Op de foto de heer Pladdet in zijn werkplaats. Werkend aan “ons” monument)